About

El primer congrés de, per i per als espectadors de teatre, que son art i part.

El I Congrés Internacional d’Espectadors de Teatre té com a objectiu principal convocar els espectadors perquè reprenguin el seu protagonisme, per recuperar l’energia col·lectiva que es produeix quan connecten amb l’actuació d’actrius i actors a l’escenari.

En aquesta primera edició, el Congrés aborda en diferents formats (conferències, sessions plenàries, presentació de projectes, tallers) el full de ruta a seguir per promoure, millorar, desenvolupar, fomentar i portar canvi i innovació al sector de les arts escèniques a partir del paper que juguen els espectadors, focalitzant 3 línies de treball prioritàries:

Diversitat

Tot projecte, acció artística o procés creatiu contemporani ha d’afectar-se de valors socials com l’equitat, la diversitat cultural i la inclusió social, la sostenibilitat mediambiental o el respecte i coneixement de les diferents llengües, costums i cultures.

Participació

La participació significa tenir un paper actiu i implicar-se en tots els diferents rols que es poden donar en qualsevol projecte d’arts escèniques, des de participar en el disseny dels propis projectes, la programació dels espais, en els processos creatius, en la difusió i la comunicació, o en el desenvolupament, la gestió i el finançament.

Transversalitat

Eliminar els límits en els rols, en els sectors, en les disciplines, dialogant amb altres àmbits, no només culturals, sinó també científics, socials, antropològics o filosòfics, incloent-hi temes tan importants actualment com la relació entre cultura i salut, turisme, educació, esport o la mediació cultural, per tal de compartir, comprendre i generar nous espais de diàleg.

Més de 50 espectadors convidats de 25 països, de tots els continents, es trobaran al I Congrés Internacional d’Espectadors de Teatre per intercanviar experiències internacionals remarcables que situen els espectadors teatrals a l’eix vertebrador de l’activitat teatral.

Alhora, el Congrés és obert a espectadors teatrals en general, gestors culturals, creadors i artistes, representants d’administracions públiques, investigadors, consultors, comunitat universitària i curiosos interessats en els públics i les arts escèniques.

Programa

Ponents

Espectadors

Experts

Espectadors convidats

Vols ser un dels 50 espectadors internacionals convidats? Ets espectador actiu o formeu part d’una associació o col·lectiu d’espectadors de teatre que treballin projectes vinculats a la diversitat, la participació o la transversalitat? Fes-nos arribar la teva proposta, explica’ns la teva experiència i avaluarem la teva candidatura en breu.

Experts convidats

Roger Bernat

Dramaturg català. La seva trajectòria teatral s’ha caracteritzat pel treball participatiu i immersiu amb els públics. Editor del llibre Querido Público.
Web

Antonella Broglia

Publicista, promotora cultural, formadora, conferenciant, presentadora de televisió i actriu experta en comunicació política, oratòria i emprenedoria i innovació social.
Linkedin

Zavel Castro

Crítica i curadora de teatre especialista en formació de públics. Cofundadora de la pàgina de crítica i reflexió teatral Aplaudir de Pie.
Linkedin

Toni Jodar

Ballarí, mestre, performer, artista i mestre de dansa des de fa més de 25 anys a través del seu projecte amb Beatriu Daniel, Explica Dansa.
Web

Katya Johanson

Professora d’investigació d’audiències a la Universitat Deakin. Un dels quatre editors de Routledge Companion to Audiences and the Performing Arts.
Linkedin

Antonio Monegal

Coordina el Màster en Estudis Comparatius de Literatura, Art i Pensament de la Universitat Pompeu Fabra. Recentment ha publicat l’assaig Como el aire que respiramos. El sentido de la cultura.
Web

Inscripció

120 €

Entrada presencial
abonament 3 dies

Aquesta inscripció dona accés a l’assistència presencial al Teatre Romea, concretament a:

 • Sessions d’inauguració i cloenda.
 • Diàlegs, conferències, sessions plenàries.
 • Taules d’experiències i de treball.
 • 1 taller presencial (a escollir).
 • Accions artístiques.

Les llengües oficials del congrés seran el català, el castellà i l’anglès. 

La inscripció també inclou accés a la plataforma immersiva online*.

90 €

Entrada online
abonament 3 dies

Aquesta inscripció dona accés per streaming (via plataforma immersiva online*) a:

 • Sessions d’inauguració i cloenda.
 • Diàlegs, conferències, sessions plenàries.
 • Taules d’experiències i de treball.
 • 1 taller online.
 • Accions artístiques.

Les llengües oficials del congrés seran el català, el castellà i l’anglès amb subtítols.

* Plataforma disponible només per PC/desktop (Windows i MacOS) amb requisits tècnics específics, amb accés web amb navegador Google Chrome (basat en Chromium actualitzat), i amb connexió a Internet de 20 Mb de baixada. Requisits tècnics del PC:

 • Processador: Intel® Core i3-9100 / AMD™ Athlon 3000G.
 • Memoria RAM 4GB mínimo (8GB recomendados).
 • Video: NVIDIA® GeForce® GTX 670 / AMD™ Radeon RX 550 / Intel® UHD Graphics 630.
 • 512MB de memoria dedicada (VRAM) Con soporte GLSL 1.40.
 • Soporte WebGL Windows 10/ Windows 11 / MACOS Catalina.

Organització

Consell Assessor

Comissari

Organitzador

Consell assessor

Marta Buchaca

Dramaturga, guionista i directora teatral.

Macarena Cuenca

Professora de la Universitat de Deusto especialitzada en desenvolupament d’audiències culturals.
LinkedIn

Xavier Fina

Consultor cultural.

Eva García

Experta en acció artística comunitària.
LinkedIn

Javier Ibacache

Expert en públics de la cultura. Ex-Cap de la Unitat de Programació i Públics del Ministeri de les Cultures de Xile.
LinkedIn

Esteve León

Patró de la Fundació Teatre Lliure.

Joan Morros

Membre de El Galliner i programador del teatre Kursaal de Manresa.
LinkedIn

Marta Turu

Espectadora teatral i sòcia del TRESC – Comunitat de Cultura.

Comissari

Pepe Zapata

Expert en públics de la cultura, director del TRESC – la Comunitat de Cultura més àmplia i activa de públics de la cultura a l’àmbit català.
LinkedIn

Organitzador

Àfora Focus

Àfora és l’àgora del Grup Focus, un àmbit de reflexió i activitats que, prenent com a base la vivència escènica, té l’ànim d’incidir en la vida artística, cultural i social, al territori de la nostra influència. Un hub de pensament que vol potenciar l’espai humà com a camp de relació, debat, curiositat, intel·ligència compartida; proporcionant recorreguts per les diferents sensibilitats de l’activitat teatral.

Patrocinadors i col·laboradors

Amb el suport de

Patrocinadors principals

Col·laborador principal

Col·laboradors

Mitjans de comunicació col·laboradors

Formar part del I Congrés Internacional d’Espectadors de Teatre és una oportunitat única per:
 • Posicionar la marca en el sector cultural i de les arts escèniques.
 • Donar suport a un esdeveniment que té als públics i a la ciutadania com a objectiu principal.
 • Generar notorietat de marca.
 • Recolzar un esdeveniment de i per a la ciutat de Barcelona.

Contacta amb elo responsable de patrocinis, Fabián Salvador, per a descobrir oportunitats de patrocini i trobar la que més encaixi amb les teves necessitats.

Contacte

T’informem que les dades personals que facilitis en aquest formulari passaran a formar part d’un fitxer responsabilitat de SERVEIS DE L’ESPECTACLE FOCUS, SA, com a matriu del Grup Focus, i que seran tractades de conformitat amb el que disposen les normatives vigents en protecció de dades personals, el Reglament (UE) 2016/679 de 27 d’abril de 2016 (GDPR), per la qual cosa et facilitem la informació següent del tractament: aquest tractament té per finalitat l’enviament de newsletters informatives amb la possibilitat de realitzar segmentació de perfil per aquest propòsit. Pots exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les teves dades i de la limitació o oposició al tractament a l’e-mail dataprotection@grupfocus.cat o al domicili situat al c/ Àvila, 149-155, 08018 de Barcelona. També teniu dret a presentar una reclamació davant l’Autoritat de control (agpd.es) si considereu que el tractament no s’ajusta a la normativa vigent. No es comunicaran dades a tercers que no siguin empreses del Grup Focus, excepte per obligació legal. (en enviar el formulari acceptes la nostra política de privacitat).